Съвсем доскоро Китай беше световният пример за “безпрецедентен растеж, “най-бързо развиваща се

...
Съвсем доскоро Китай беше световният пример за “безпрецедентен растеж, “най-бързо развиваща се
Коментари Харесай

Опитът на Китай: Как епидемията промени потребителските навици и начинът на живот

Съвсем до неотдавна Китай беше международният пример за  “безпрецедентен напредък ”, “най-бързо разрастваща се стопанска система ”, “най-голям източник на интернационалните туристи ”, “необятен пазар ” - на фона на управленческа система и инфраструктура без аналог в света. Периодът на Китайската Нова Година (през 2020 тя настъпи на 25ти януари), е обичайно интервал за пътешестване, фамилни събирания и срещи с другари – седмиците по-късно пък са отдадени на бизнес срещи и уточнение на проекти за идната година. През 2020 нищо от това не се случи по този метод.

С ангажимента, че за персонално засегнатите от ковид, и за тези в изцяло блокирани градове претърпяното е несравнимо с това на тези нас в градове като Шанхай, където в последните месеци живеем в условия на досадни, само че рационални за обстановката ограничавания, си коства да забележим какви са данните за това по какъв начин стотиците милиони из цялостен Китай компенсират неналичието на нормален достъп до услуги и занимания.

В огромните Китайски градове “домашните ваканции ” са извънредно лесноосъществими - най-мащабната в света инфраструктура от куриери доставя на ниска цена храна и алкохол в границите на към 30 минути, и всичко останало, намиращо се на територията на Китай, в рамките дневно или два - до входната врата. По време на пика на епидемията тук обаче, и при изменени условия - дефицит на куриери, доста затворени заведения за хранене - Китай се ориентира към нови занимания и ползи. Данните от този интервал евентуално биха могли да дадат хрумвания за задгранични марки с ползи към и наличие в Китай, както и на хората в условия на домашна карантина.

Материал на онлайн шопинг платформата Мейтуан и China Daily събира данните от последните няколко седмици:

⁃ Хората се учат и пробват да готвят - онлайн търсения на предписания за печива са се нараснали 100 пъти в съпоставяне със същия интервал през 2019, продажбите на квас са се нараснали 40 пъти, а на тесто за пелмени - седем. Данните демонстрират и осемкратно нарастване на продажбите на лук, чесън и джинджифил.

⁃ Топ 5 на продуктите, закупени онлайн : 15.8 благ. опаковки полуготови спагети, 10.2 благ, опаковки изсушено тоуфу, 9.4 благ. питиета, 8.8 опаковки зърнени произведения и 8.1 опаковки зеленчуци (кориандър, картофи, домати, лук и моркови са водещи измежду тях

⁃ Доставките на сурови зеленчуци са се нараснали 200% в съпоставяне със междинните за предходните месеци - 60% от купувачите поръчват доставките си заран, а забележителен % го прави и сред 7:00 и 8:00 часа.

⁃ Храни със мощен и/ли пикантен усет означават забележителен напредък - както и разнообразни марки гърмящи бонбони

⁃ 5 милиона предпазни маски са продадени онлайн, 200 хиляди разнообразни артикули Витамин C, и също толкоз билкови лекарства за простуда

⁃ Мозайки, пъзели, кубчета на Рубик и Лего артикули са измежду най-популярните онлайн покупки

⁃ Има значително увеличени е в поръчките и потреблението на алкохол

⁃ 1616% нарастване на продажбите на дезинфектант за ръце

⁃ Стойността на онлайн поръчките е повишена 70% на регистриран потребител

⁃ 53% от потребителите са родени след 1990, а 36% - сред 1980 и 1990

⁃ 80% от доставките са безконтактни

⁃ Градовете с най-вече продажби са Пекин, Шанхай, Шънджън, Ченду, Гуанджоу, Чунцин, Ханджоу, Тиендзин, Суджоу и Нандзин

Какво още споделят данните? 

Клиентите са лоялни на марки и артикули, които не изчезват от полезрението им в този интервал - какво обаче е рационална и положителна интензивност зависи от доста фактори. Очаква се пазара на първокласни артикули да се възвърне постепенно, даже след края на изключителните ограничения за надзор на епидемията - обаче туризма и пътуванията би трябвало да се възстановят (и увеличат) неведнъж и неотложно след месеците на ограничавания.

Какво хората вършат повече от преди?

83% четат вести онлайн , 72% спят повече, 54% четат повече, 40% се образоват онлайн, 29% вършат повече физически извършения, а 15% влагат повече от преди.

Онлайн образованието, несъмнено, провокира огромен интерес и е тематика за полемика. Данните демонстрират, че към 276 милиона деца са в учебна възраст в Китай, и множеството от тях към този момент от няколко седмици прекарват по няколко часа дневно във виртуални класни стаи, проведени от техните училища. Китай има добре развита интернет инфраструктура и голям сегмент от популацията има достъп до високоскоростен интернет.

Нараснало е и потреблението на извънучилищни онлайн стратегии, което надлежно евентуално ще докара до напредък в промишлеността, оценена през 2019 година на 26 милиарда евро. Без обичайния офлайн достъп до потребителите си, марки като Лулулемон и вериги фитнес центрове оферират лайвстриийм йога и фитнес стратегии. Други обичайно офлайн действия като концерти и визити на музеи и изложения, също бързо бяха приспособени за онлайн ползване.

Промяна и в работните привички

По отношение на работата, в промишленостите в които това е допустимо, важен сегмент работи към момента изцяло или отчасти отдалечено, към което болшинството китайски компании не са обичайно отворени. Очаква се това да се отрази трайно на метода на работа, даже след края на специфичните ограничения за надзор на епидемията.

Изглежда, че най-критичния интервал за епидемията в границите на Китай към този момент е минал, за жалост обаче в доста други страни той се случва сега. Ключовата дума остава „ подготовка “ и то, подготовка за два разнообразни стадия – съответна подготовка за минимализиране на повсеместните и световни отрицателни аспекти на нужната домашна карантина, както и подготовка за възобновяване на икономическата интензивност, когато събитията го разрешат. Опитът на Китай от последните седмици би могъл да даде практични хрумвания и насоки на марки и компании в подобаващите сегменти на стопанската система.

Автор : Адвокат Асен Велинов, Шанхай
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР